Florida solskensstaten.
Välkommen till Floridasidan! Skriv gärna till info@floridasidan.se och fråga om Ni inte hittar det Ni söker.
Gillar Du sidan ge oss ett plus hos Google, "Gilla"  eller dela med dina vänner på Facebook! Vi har även Instagram.

eXTReMe Tracker
Instagram
Välj ämne i menyn ovan, en bra ide är att börja med att läsa om visum och annat viktigt.
Vill Du se En kortfattad beskrivning av vad Du hittar på de olika sidorna, finns det här.
USA kröver nu online-registrering före resa till landet.

Onlineregistrering ESTA.                annons>

 

Nytt om ESTA! Man har nu gjort om hela ansökningsformuläret:

Tidigare information med beskrivning av ESTA, hjälp med frågor osv finns här!

Ändringar i ansökningsformuläret för ESTA, här är bilder på hela förloppet vid ansökan och lite kommentarer.

Officiella sidan för ESTA-ansökan, använd ingen annan! https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Observera! Det förekommer bedrägerier, använd alltid denna officiella sida!

Officiell hjälpsida (FAQ) om ESTA.

En förklaring av de lite snåriga frågorna om sjukdomar och brott  finns i instruktionerna som hittas här https://esta.cbp.dhs.gov/esta/WebHelp/helpScreen_sv.htm#APA2

Hjälp oss! Har Du själv några erfarenheter av den nya ESTA-ansökan, hittat något konstigt eller vill veta hur vi tolkar något i den så mejla oss gärna så alla kan få del av informationen, det är konstigt att hela denna ändring gjorts helt i tysthet. Mejla till info@floridasidan.se

Man kan av någon anledning vilja resa på visum istället för inresetillstånd, t.ex. om man vill stanna längre än 90 dagar, man vill jobba under resan eller man helt enkelt inte för resa utan visum. All information om detta och hur man ansöker om visum finns på Amerikanska Ambassaden Online. Reser man på visum, gör man ingen ESTA ansökan.

Observera!

Godkänd ESTA eller visum innebär inte automatiskt att man har rätt att komma in i landet, det är alltid i alla länder, gränskontrollen som i sista hand avgör det.

Här hittar Du alltså ansökan. ESTA (Electronic System for Travel Authorization) Tidigare har vi rekommenderat den svenska versionen men har du några tveksamheter angående någon fråga, använd den engelska versionen då översättningen till svenska alltså inte verkar vara helt korrekt.


Första sidan. Man kan här välja vad man vill göra, ansökan för enskild eller grupp, kontrollera en tidigare ansökan, välja språk (uppe till höger). Man kan välja i menyn eller klicka på "knapparna".

Samma sida fortsätter......

Slutet av sida1. här finns knapparna för att kontrollera ansökan, till hjälpsidan och andra guider om ESTA.

Vi väljer i menyn "Ansök, Ansökan för enskild person" se nedan, eller trycker på knappen "ENSKILD AnsökAN" en bit ner på sidan. Vill du ansöka åt flera personer samtidigt, väljer du "grupp".

Nu kommer ett "säkerhetsmeddelande som man låser och klickar sen på "AVBRYT OCH LÄMNA" om man vill det, annars "BEKRÄFTA OCH FORTSÄTT".

Nu kommer en "Friskrivningsklausul" att läsa, man kryssar i om man godkänner denna eller inte, gör man det inte avbryts ansökan, godkänner man gör man till bästa steg när man trycker på "nästa".

I nästa steg ska man godkänna "Travel Promotion Act of 2009" gör man det inte avbryts ansökan, annars gör man vidare till "nästa" steg.

Nu kommer själva ansökan. första delen är "sökandens information". Nytt är bilden på passet som visar vilka uppgifter man ska använda samt förklaringar (se nästa bild).

OBS! Nytt Augusti 2018. Man har nu ändrat informationen på ESTA ansökningen så man ska skriva samtliga förnamn mot tidigare första förnamnet.

(Gammal info för referens: Här stöter vi på ett par fel och konstigheter! först förnamnet, här frågar man efter "Förnam (tilltalsnamn)" när det i den engelska versionen frågas efter det första förnamnet. Det har alltid frågats efter det förnamn som står först i passet, så visar också exempelbilden av passet (nedan), detta är säker ett fel i den svenska versionen så ange det förnamn som står först oavsett om det är tilltalsnamn! ännu konstigare blir det när man tittar på exempelbilden av passet, där markeras andra förnamnet som "4" och skrivs "Ytterligare förnamn" Ange ytterligare förnamn så som det/de står i den maskinläsbara delen av passet" Det finns ingen ruta för "Ytterligare förnamn" i formuläret!)

Andra konstigheten är att det tillkommit två fält märktta "Personnummer", varför två? Fälten är dessutom gråade och går inte att fylla i, möjligen något som är tänkt att implementeras senare.

Jag har fyllt i formuläret med fingerade uppgifter här. En man som heter Östen Arne Ågren och kallas Arne, född 1 Jannuari 1890 i Storstaden.... Observera de små "?" som finns vid frågorna, det är en god idé att läsa dessa små hjälptexter. frågor märktta med * måste besvaras.

Man kan fylla i med små, stora eller blandade bokstöver, allt ändras ändå till stora när man skickar formuläret. Jag började fylla i som vanlig text om du undrar över blandningen ;-)

Har också upptäckt ett fel som handlar om okända uppgifter, vissa fällt måste fyllas i och känner man inte till den ska man enligt anvisningarna istället skriva "OKÄND" problemet är att Ä inte accepteras i formuläret så man får förmodligen skriva  UNKNOWN, som de tidigare rekommenderat, så funkar det.

Ytterligare en fråga har tillkommit än de som syns nedan. Den ser ut såhär och (vilket är extra tydligt på denna fråga) är frivillig. Här vill de tydligen veta vilka sidor man har på Facebook och andra sociala nätverk.

Nytt i formuläret nu är också att det tillkommit en funktion för att ladda upp passinformationen genom att ta en bild av den maskinläsbara delen av passet (längst ner på bildsidan, som ser ut ungefär <<<SWE<<<NAMN<<< o.s.v.) Detta fyller automatiskt i vissa viktiga fält, t.ex. namn mm. stavade rätt efter passet och eliminerar alltså en del potentiellla fel.

SOCIAL MEDIA (FRIVILLIGT) 

Vänligen fyll i information som har att göra med din onlinenärvaro.

LÄGG TILL EN ANNAN

 

 

fortsättning av sidan, bl.a uppgifter om föräldrar och kontaktperson hemma. Address under arbetsgivare ska så klart vara arbetsgivarens, så du inte missuppfattar mina exempel i de olika fälten där...

Slutet av första delen: Anställningsinformation, Arbetsgivare.

Ny uppdatering av formuläret igen! Man vill nu hindra de som rest till eller kommer från vissa länder. I samband med detta har man infört en fråga om ifall man fått dokument som pass eller Nationellt ID-kort utfärdat av något annat land. Man ska ange "utfärdandeland", "Typ av dokument", "Dokumentnummer"  samt "utgångsår" (kommer man inte ihåg numret eller datumet kan man skriva "UNKNOWN" eller "0000" i fälten "Dokumentnummer" och/eller "utgångsdatum".

Bilden man för upp när man klickar på "passet":

nästa del av ansökan är "Reseinformation" om man är på genomresa (enbart mellanlandar), uppgifter om var man ska bo, kontakt i USA. Nödkontaktinformation, i eller utanför USA.

 

fortsättning Reseinformation:

Nästa steg i ansökan är behärighetsfrågor, det är främst dessa som avgör om man kan/får resa på ESTA, har man anledning att svara ja på någon av dessa blir ansökan antagligen avslagen eller iallafall granskad manuellt.

OBS! Sen min genomgång har formuläret åter ändrat och det har tillkommit en fråga 9. Denna lyder:

9) Har du rest till eller befunnit dig i Irak, Syrien, Iran, Sudan, Libyen, Somalia eller Jemen den eller efter 1 mars, 2011?*

Man får allt inte längre resa utan visum om man varit i nämnda länder på 1/3 2011 eller senare. Var observant på att denna fråga kna komma att ändras ytterligare om fler länder bedöms som riskabla eller om något av länderna skulle bedömmas som säkert.

nästa ster är "Granska ansökan" här ska man noggrant kontrollera så att allt stämmer! Man för "bekräfta varje steg i denna kontroll.

Sista steget i granskningen är en sista kontroll av att passnummer, utfärdandeland, namn och födelsedatum stämmer, man fyller i dessa på nytt och de kontrolleras mot lämnade uppgifter.

Sist är det betalningen. här finns knappar för att "Ladda ner" eller "Skriv ut". kan vara bra för sin agna del även om det inte krävs. Man ska helst spara ansökningsnumret iallafall. Man kryssar i att man godkänner "friskrivningsklausulen" och trycker "BETALA NU". längst ner finns anvisningar för om man vill betala senare.

Nu kommer man till en betalningssida där man fyller i kortuppgiftern, observera att även här för man använda engelsk stavning, åäö funkar inte. (tyvärr missade jag att ta en skärmbild av detta steg).

Därefter för man en bekräftelse på betalningen och att ansökan är godkänd om så är fallet, i mitt fall tog det en 10-15 sekunder innan meddelandet nedan kom :-) även här finns funktion för att ladda ner eller skriva ut.

 

Tidigare information med beskrivning av ESTA, hjälp med frågor osv finns här!


Florida. Reseinformation. Tiden i florida. Vädret i Florida mm.
Aktuell tid:
 

Stockholm                 Miami   

Här kan Du kontrollera status på flyg.

Här kan Du kontrollera status på dina flygbokningar:

Check My Trip Kontrollera alla detaljer om din flygbokning (Amadeus bokningssystem).

Travelport View Trip Kontrollera alla detaljer om din flygbokning (Worldspan & Galileo bokningssystem).

Virtually There Kontrollera alla detaljer om din flygbokning (Sabre bokningssystem).

My Trip and More (Worldspan)

Tripple (Infini)

Trip For You (Axess bokningssystem)

Swiss Airlines

US Airways

TripIt Håll koll på dina resor få info om flyg mm. finns även som app.

 

Varför Floridasidan?

Floridasidan om resor till Florida är en helt privat hemsida som återger mina privata åsikter om platser jag besökt i Florida (Miami, Miami Beach, Ft. Lauderdale, Orlando, Sarasota, Tampa, Ft. Myers, Key West, Homestead, Everglades m.fl.) Olika attraktioner i Florida som Disney World Universal Studios Busch Gardens Sea World mm. här finns möjlighet att diskutera Florida med andra i forumet. Och massor av Länkar till "nästan allt" som rör Florida. Alla foton utom produktbilder och kartor samt några katalogbilder är tagna av mig och för inte kopieras utan tillstånd. försöker att inte behöva sätta till allt för mycket pengar för att driva sidan, därför finns lite annonser som ibland ger någon krona i intäkt, hoppas Ni står ut med det :-) Sidans syfte var från början att prova på att göra en hemsida och eftersom jag just kommit hem från en resa till Florida och jag älskar det resmålet så valde jag det ämnet. Hoppas Ni hittar något nyttigt på Floridasidan och här gärna av Er med åsikter frågor eller kritik till info@floridasidan.se

M.v.h. Jörgen info@floridasidan.se

 

Aktuelt väder i Florida:

Miami:

Find more about Weather in Miami, FL
Click for weather forecast

Key West:

Find more about Weather in Key West, FL
Click for weather forecast

Orlando:

Find more about Weather in Orlando, FL
Click for weather forecast

Tampa:

Find more about Weather in Tampa, FL
Click for weather forecast

St. Augustine:

Find more about Weather in Saint Augustine, FL
Click for weather forecast

Pensacola Beach:

Find more about Weather in Pensacola, FL
Click for weather forecast

Mer väder, statistik mm. finns här:  väder.

info@floridasidan.se

© 2016 Floridasidan.se

Floridasidan anlitar

Floridasidan,om Florida på svenska