Florida solskensstaten.
Välkommen till Floridasidan! Skriv gärna till info@floridasidan.se och fråga om Ni inte hittar det Ni söker.
Gillar Du sidan ge oss ett plus hos Google, "Gilla"  eller dela med dina vänner på Facebook! Vi har även Instagram.

eXTReMe Tracker
Instagram
Välj ämne i menyn ovan, en bra ide är att börja med att läsa om visum och annat viktigt.
Vill Du se En kortfattad beskrivning av vad Du hittar på de olika sidorna, finns det här.

Viktig och nyttig information om Florida:

Genvägar till ämnen på sidan: ESTA: Visum,_Pass: Tull: Mediciner: Försäkringar: Packlista: Telefon: Internet: Helgdagar: Elektricitet: Vatten: Trafik: Vägnätet: Vägavgifter: Parkering: Dricks: Kontokort: Pengar: Gifta sig i Florida: Säkerhet:

Obs! Dubbelkolla alltid adresser och telefonnummer då vi inte alltid blir uppmärksammade på ändringar.

Covid-19 Corona:

Just nu (Nov 2022):

För icke medborgare som flyger till USA krävs full vaccinering. Undantag finns och är samma som tidigare meddelats. De https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/proof-of-vaccination.html#noncitizen

Hänvisar man till undantag så ska också ett intyg lämnas, här finns information (FAQ) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/proof-of-vaccination.html#faq Flygbolaget ska tillhandahålla dessa men det råder lite olika uppgifter om hur detta genomförs. Vissa berättar att de inte behövt lämna, andra har fått lämna även som vaccinerade. Läs mer nedan.

Senaste nytt om Inresekraven gällande Covid 19 uppdaterad 27/10 2021:

Från den 8/11 ska man åter kunna resa in i USA. Här är lite information om vad som kommer gälla.

I korta drag som jag tolkat det. Fullvaccinerad krävs (undantag kan sökas men förmodligen svårt att få) + negativt test inom 3 dagar innan resa (ovaccinerad 1 dag).
Undantag från vaccinationskrav för barn under 18 men testkrav även här.
Ovaccinerat barn som reser själv eller med annan ovaccinerad ska testet vara inom en dag, reser den med vaccinerad vuxen gäller samma krav som den vuxne, alltså 3 dagar.
3 dagar räknas som tre dagar innan. Reser man t.ex. den 10/11 så ska testet vara gjort tidigast 7/11 alltså tre hela dygn innan dygnet man reser, man räknar inte timmar här som är fallet på andra håll (t.ex. 48 eller 72 timmar innan avreseklockslaget).
Kolla alltid flygbolagets information innan resan och läs helst på själv via länkarna nedan.
Glöm inte de vanliga kraven på ESTA nu när det är så mycket med Covid!

https://www.whitehouse.gov/.../background-press-call-by.../
https://www.whitehouse.gov/.../a-proclamation-on.../
https://www.cdc.gov/.../noncitizens-US-air-travel.html
https://www.ustravel.org/.../Fact%20Sheet%20for...
https://www.cdc.gov/.../inte.../travel-assessment/index.html
https://www.cdc.gov/.../testing-international-air...
https://www.cdc.gov/.../travelers/proof-of-vaccination.html
https://thepointsguy.com/.../us-reopening-vaccinated.../
https://www.nbcnews.com/.../biden-administration-unveils...
https://www.floridasidan.se/FlOvr.php

Första infon om öppnandet för inresor från Chengenländerna (t.ex. Sverige).

https://www.reuters.com/world/us/exclusive-us-partly-lift-international-travel-curbs-nov-8-official-2021-10-15

https://www.reuters.com/world/uk/us-relax-travel-restrictions-passengers-uk-eu-november-source-2021-09-20

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-10-15/u-s-to-allow-vaccinated-foreigners-to-enter-from-nov-8

Allmän info om pandemin i Florida och USA:

Här kan man se utvecklingen i Florida detaljerat, ner till postnummerområde.

Bra samanställning på Google över utvecklingen i världen och Florida även per County, tydlig grafik över fall senaste 14 dagarna. Länk till datan.

Officiell information från Floridas Hälsomyndighet.  Deras speciella Covid-19 sida.

 Miami Dade County:  Coronavirus (COVID-19) - Miami-Dade County

Broward County: https://www.broward.org/CoronaVirus/Pages/default.aspx

Orlando:  Coronavirus COVID-19 Information - City of Orlando

Orange County: Coronavirus - Orange County

 

Visum, Pass:

OBS! USA kräver numera online-registrering (ESTA) före resa till landet om man inte reser på visum. Se mer på sidan om ESTA!

Visum krävs i regel inte (om man inte har anledning att svara ja på någon av frågorna i ESTA-ansökan) för inresa i USA om man har returbiljett, maskinläsbart pass och stannar mindre än 90 dagar som turist eller på affärsresa (inte för att arbeta). Då reser man istället på ett inresetillstånd och ska då fylla i en "ESTA" ansökan och Tulldeklaration "customs declaration" (som man alltid fyller i, en per familj) se (bilder) som ska göras online respektive lämnas i tullen (tulldeklarationen delas i regel ut på planet. Var noga med att fylla i rätt, deklarera och visa hellre upp något som inte behövs deklareras än att chansa. Man inför från och med 8/9 2010 en avgift på $14 för ESTA-ansökan. Se mer här.

APIS: (Advance Passenger Information System)

Man ska utöver att skaffa ESTA/visum lämna API (Advance Passenger Information) information till flygbolaget. Man lämnar informationen när man gör bokningen eller efteråt på flygbolagets hemsida. Skulle man inte kunna göra det av någon anledning så kan man istället göra det när man checkar in på flygplatsen, flygbolagen anger i regel att uppgifterna ska lämnas en viss tid innan resan så man ska absolut försöka göra det men jag har än så länge  inte hört någon som blivit nekad att lämna dem på flygplatsen. Du kan hämta en blankett här om Du inte fått den av flygbolaget eller inte vet att de tagit uppgifterna redan. API-blanket, man behöver inte blanketten utan bara uppgifterna så det går bra att bara skriva ner dem på en lapp eller helt enkelt komma ihåg dem men blanketten är ett bra sätt att få allt rätt.

Glöm inte passet !  Kolla passet noga så det är helt. Börjar sidor lossna eller är trasiga, byt passet annars kanske Du inte ens kommer på flyget. Passet ska vara giltigt minst över vistelsen i USA (egentligen inresan men vem vill skaffa nytt pass i USA).

Länk till Amerikanska Ambassaden Online.   Deras FAQ. om pass.

Information om regler för inresa på CBP.gov  Visiting for Business or Pleasure

Nyhet:

Transportation Security Administration (TSA) har skärpt reglerna vid resa till USA.

Man ska enligt de nya reglerna kunna visa att en elektronisk apparat verkligen fungerar och ska gå att använda, t.ex. mobiltelefoner, kameror, GPSer o.s.v. måste alltså gå att starta vid säkerhetskontrollen. Urladdat batteri kan då medföra att man får lämna sin kära telefon ifrån sig.

Nu har jag varit med om detta för säkert 15 år sedan och trodde att dessa regler alltid praktiserats men tydligen har man som sagt skärpt eller börjat praktisera dessa regler hårdare nu.

Se mer:
http://www.tsa.gov/press/releases/2014/07/06/enhanced-security-measures-certain-airports-overseas

Många frågar om hur inresan med flyg i USA fungerar: (Här är en lättöverskådlig beskrivning på Wikihow, (första steget innehåller numera inte I-94))

I korta drag gör det till så här:

1: Skaffa reshandlingar som behövs (Pass, ESTA eller Visum, flygbiljett) Lämna APIS uppgifterna på flygbolagets hemsida.

2: Fyll i tulldeklaration (CBP Declaration) som delas ut på planet (en per familj).

3: Efter landning gå till gränskontrollen där inresehandlingar & tulldeklaration kontrolleras, fingeravtryck och foto tas, här avgörs om man får komma in i landet. Eventuellt får man lite frågor, finns oklarheter kan man bli uttagen till "secondary inspection".

4: Gå till bagageutlämningen och hämta incheckat bagage om Du har sådant.

5: Gå till tullkontrollen, visa tulldeklarationen, eventuellt får man någon fråga och ibland vill de kontrollera dig och eller dina väskor.

6: Lämna flygplatsen eller om Du har anknytning på flygplatsen gå till bagageinlämning och fortsätt till nästa flyg.

Tull:       Länk till Amerikanska tullen: U.S. Customs and Border Protection

Vid inresa till USA får medföras: (Mer om man förtullar varorna).

1 L starksprit  min 21 år.

eller 1 L starkvin eller lättvin  min 21 år.

200 st. cigaretter eller 50 st. cigarrer eller 2 hg tobak

Ett varuvärde av Totalt $100 får införas tullfritt. (gåvor, varor man tänkt sälja, varuprover och liknande).

Pengar och monetära instrument (t.ex. checkar, obligationer o.s.v.) får införas till ett totalt värde av $10.000,00. Har man mer ska det anges på tulldeklarationen.

Ta med mat m.m ?

Observera att allt kött (korv, pastejer mm.), frukt, växter, grönsaker, jord, animalieprodukter och produkter tillverkade av växter är förbjudna att föra in i USA! Bröd, godis, flingor, välling, choklad, konserver (även barnmat), fisk och många andra varor är i regel tillåtna. Titta här "att ta med mat till USA" och här "förbjudna varor" om Du tänker ta med något. Deklarera hellre att Du har något i onödan än att deklarera att Du inte har något om Du är osäker, har Du något som helst som kan räknas som mat eller jordbruksprodukter så ska det deklareras även om det är varor som är tillåtna att ta in! Läs noga på blanketterna det är olagligt att inte deklarera enligt anvisningarna.

Här finns upptaget vad som generellt är tillåtet att ta in, observera sista stycket om att även tillåtna varor ska deklareras, det stämmer alltså inte som ibland påstås att t.ex. godis och liknande inte behöver tas med i tulldeklarationen (kryssa ja på frågan om mat). Generally Allowed Food Items

Man undertecknar tulldeklarationen och intygar därmed att man förstått deklarationen, den är därmed juridiskt bindande. Har man några tveksamheter om hur man ska fylla i den så skriv INTE under förrän Du frågat en tull-tjänsteman.

Detta med tulldeklarationen är numera ett stort frågetecken! När vi reste 2019 så fanns inte längre någon blankett på flyget men deklarationen gjordes i en automat på flygplatsen. Nu när vi åkte i April 2022 till Miami så fanns ingen blankett och ingen automat. Det fanns ingen synlig tull utanetfter passkontroll hämtade man incheckat bagage och gick rakt ut som om det vore innom EU. Vid ett bord satt några personer som kan ha varit tulltjänstemän och pratade. En himmelsvid skillnad mot tidigare ankomster.

Mediciner:

Tänk på att alltid ha mediciner i handbagaget eller på dig (större risk att incheckat bagage försvinner). Medicinerna ska förvaras i sina orginalförpackningar och har Du recept så ta med dem eller i alla fall medicinlista. Ta inte med mycket mer än normal förbrukning för tiden Du ska resa. Vissa läkemedel kräver intyg för att tas in i USA, det är narkotiska preparat och liknande som är beroendeframkallande. Se speciellt upp med flunitrazepam som finns i t.ex. Ryhopnol, detta är vad jag vet totalförbjudet och får inte tas in i landet, kan ge straff om man ens försöker. Vid minsta tveksamhet om dina mediciner, kontakta din läkare eller apotek för rådgivning och för eventuellt intyg. Läs mer här http://sweden.usembassy.gov/consulate/acs4.html

 

Tänk också på att man måste bära sin väska över gränsen. Även om bagaget är incheckat hela vägen måste man vid (första) flygbyte i USA hämta sin väska och bära den över gränsen och sen lämna den igen. Inget större besvär då det ofta bara är några meter till inlämningen men bra att vara beredd på att det fungerar så.

Man får också vara redo på att säkerhetskontrollerna är ganska nitiska på flygplatserna när man ska flyga men så är det ju i hela världen, ofta står personal och skriker ut uppmaningar om vad som ska läggas på bandet, att man ska ta av skor, plocka fram datorer o.s.v. kan kännas stressande speciellt då det ofta är väldigt mycket folk som ska igenom kontrollen. Inte heller ovanligt att man kollar skor mm. efter spår av sprängmedel. De är oftast trevliga och gör sitt jobb. Man bör själv vara artig och inte göra några dumma komenterer så går allt mycket smidigare.

De vill trots allt ha turister i landet och är till för vår säkerhet så de gör inget för att djävlas med oss :-)

Skämta ALDRIG om terrorism, bomber eller liknande på en flygplats eller flygplan om Du inte vill vända vid gränsen eller sitta i arresten en tid samt kanske betala dryga böter.

Här finns detaljerad information om inresa i USA.

Länk till Amerikanska tullen: U.S. Customs and Border Protection

Svenska konsulatet:

Consulate of Sweden

Tower 101
101 NE 3rd Avenue
Suite 1700B
Fort Lauderdale, FL 33301

Tel 1 954 467 3507
Fax 1 954 467 1731

http://www.consulateofsweden-fortlauderdale.org/

https://www.facebook.com/pages/Consulate-of-Sweden-Fort-Lauderdale/108996799186924

 

Vid inresa till Sverige när Du åker hem från USA gäller följande: (Hämtat från Tullverkets hemsida)

Om inresan till Sverige sker med flyg eller färja i kommersiell trafik får du tull- och skattefritt ta med dig varor för 4 300 kronor. Om inresan sker på annat sätt kan du ta med dig varor för 3 000 kronor utan att betala några avgifter. Du måste själv föra varorna över gränsen.

Förutom ovanstående varor får du tull- och skattefritt ta med:

Försäkringar:

Tänk på att svenska försäkringskassan inte har avtal med USA och alltså inte ger någon ersättning. Se till att kontrollera med ditt försäkringsbolag att Du har tillräckligt skydd, komplettera annars ditt försäkringsskydd. Se inte försäkringar som man kan få genom kreditkort när man betalar resan med dem som kompletta försäkringar, kontrollera noga vilka ersättningsbelopp de ger, vad de täcker och inte täcker mm. villkoren kan skilja mycket mellan olika försäkringar.

Angående försäkringar och sjukvård fick vi ett Mejl från Anders som hyrt hus i Florida och ville dela med sig av sina erfarenheter runt detta. Tack Anders!

Kan även nämna att vi fick prova på sjukvården då dottern fick rejält hög feber som visade sig vara en halsfluss. In och ut på akutmottagningen på sjukhuset på mindre än 30 minuter tidig morgon på en lördag. Sen tog det dock 45 minuter att fylla i alla papper samt betalningen. Inga problem för oss som hade bra försäkringar men man får ju ligga ute med den del pengar. Om du orkar lägga till lite info på din faktasida så kan du gärna skriva lite om kostnader för besök på akutmottagningar kontra att besöka en läkare via ”Urgent care” eller liknande. Vi fick betala 550 dollar för inskrivningen på sjukhuset samt sedan ytterligare 450 dollar för läkarens besök på rummet. Som sagt blev vi hänvisade dit av försäkringsbolaget, men när jag pratade med läkaren så sa hon att motsvarande besök om vi väntat några timmar och gått till Urgent Care huset som sjukhuset också driver så skulle motsvarande besök kostat 150-300 dollar istället.

Som information kan jag även säga att penicillinet kostade 106,19 dollar men när personalen på Walgreens frågade om de fick skriva upp mig (kostnadsfritt) på deras lojalitetsprogram för att tjäna bonuspoäng så kostade det istället 35 dollar (your saving = 71,19 enligt kvittot) varken jag eller kvinnan i kassan kunde riktigt förstå hur rabatten kunde bli så stor men hon var nog lika nöjd som mig med det hela.


Stort tack för att du engagerat dig och driver din sida, vi har haft mycket nytta av den, inte minst med förmedlingen av boende.

 

Packlista:

Tänk på att packa elektronik värdesaker och sådant Du kan behöva under flygresan i handbagaget! Speciellt mediciner är viktigt att man lägger i handbagaget eller bär på sig, inte roligt att bli av med och försöka skaffa nya på plats!  För lite tips om vad man kan behöva packa ner kan Du se Vår packlista, ladda gärna ner och modifiera den efter eget behov, bara att skriva i hur mycket man tänker ha med av varje och sen kryssa av efterhand som man packar (gjord i Open Office som är gratis).

Telefon:

Vill man  använda vanlig telefon så är det ganska lätt att hitta mynt-telefoner i Florida men det är kanske enklare att ringa från hotellens även om det kostar lite mer.

Ska du ta med mobil krävs det minst trippelband (måste stödja 850 & 1900 Mhz, vilket de flesta gör idag) för att den ska funka då man använder andra frekvenser än i Sverige. AT&T och T-Mobile använder teknik som dessa telefoner klarar av, andra operatörer kan ha andra system så kolla upp det innan du köper sim-kort, dessa operatörer kräver då att man köper en av deras telefoner för att det ska fungera, det finns i.o.f.s. billiga telefoner men det känns ändå onödigt!

Det är lite mer komplicerat än i Sverige med kontantkort. Ofta är det inte bara att köpa ett kort och stoppa i sin telefon, naturligtvis måste din telefon vara fri (olåst) och inte bunden till någon svensk leverantör. Sen är det så att de amerikanska kontantkorten som sagt ibland inte går att använda till andra telefoner än de som är bundna till den amerikanska leverantören, (säger operatörerna iallafall (detta stämmer tydligen inte alltid) man kan köpa kontantkorten om man står på sig). Har man en iPhone så använder dessa och vissa andra telefoner ett mindre micro-simkort, dessa har blivit vanligare och går numera att köpa som kontantkort, man ska bara vara uppmärksam så rätt storlek ingår när man köper, annars får man ta fram saxen eller be någon mindre butik där de ställer upp på att göra modifieringar utanför det vanliga fixa det åt en, där finns också möjlighet att de kan hjälpa till med att anpassa (låsa upp, installera kortet)  telefonen mm. Ska man bara ringa är det lättaste kanske att köpa en kontantkortsmobil på plats, dessa kan man hitta väldigt billigt, avgör själv vilket som är smidigast för dig och om priset är acceptabelt. Det blir lite större problem om man tänker använda sin befintliga telefon för att t.ex. använda den som GPS (vissa GPS-program kräver dataansluting, vissa inte), surfa, mejla o.s.v., då måste man se till att det ingår datatrafik i tillräcklig mängd eller att man kan köpa till mer trafik för rimliga pengar. Det är nästan omöjligt att reda ut alla dessa saker, villkor mm. ändras ständigt, det är nog bäst att utgå från att man riskerar att få vissa problem i alla fall om man ska använda sin egna telefon så läs gärna informationen i länkarna nedan!

Numera finns en del lösningar med svenska mobilabonemang som erbjuder paket för utland även utanför EU, detta kan ofta vara bästa lösningen. Telia, Telenor och kanske fler har detta, hör med din operatör först och se vad de kan erbjuda.

Kortfattat:

AT&T och T-Mobile ska gå att använda, T-Mobile har nog fortfarande långsammare datatrafik än AT&T. Näten byggs ut och numera finns 4G ganska allmänt och det är en god idé att titta på teckningskartor hos leverantörerna innan man bestämmer sig, kommer man ut på mer öde platser kan det vara dåligt med teckning.

Inte alla telefoner klarar frekvenserna som man kör 3G på i USA, då blir det också den långsammare hastigheten. (EDGE) 4G fungerar hos AT&T och vi hade senast ganska ofta 4G teckning med T-Mobile. Enligt uppgift så är AT&T nu också kompatibla med iPhone.  (Kontrollera vilka frekvenser din telefon klarar innan val av operatör.)

Det bästa sättet om man vill ha ett kontantkort eller en telefon med kontantkort är att helt enkelt gå in till en operatör AT&T, T-Mobile eller någon större affär som WallMart (de har bra erbjudanden så det blir antagligen billigast men kanske inte den allra bästa servicen) Best Buy (Best Buy Mobile är deras mindre butiker helt inriktade på mobiltelefoni, ungefär samma priser som Walmart men här får man lättare hjälp att välja rätt) Radio Shack, Target o.s.v. och tala om vad man är ute efter så hjälper de förhoppningsvis till med att plocka fram ett alternativ. Telefoner kan man köpa från drygt $10 och kontantkort finns beroende på operatör från ungefär samma priser. Ett frågetecken jag inte funnit svar på är om de simkort (man kör tydligen ofta också utan simkort i dessa) man får med en "prepaid" telefon går att flytta över till sin egna telefon utan problem.

AT&Ts GoPhone med 500 min. inrikekessamtal obegränsade SMS/MMS & 200Mb datatrafik (man kan köpa till 100Mb för $5 om det inte räcker) för $40 verkar vara ett bra val om man vill kunna ringa SMSa och surfa. Kostnaden för Simkortet tillkommer. Det är billigare att köpa detta på Walmart än hos AT&T.

Det bästa av alla verkar dock vara "Straight Talk AT&T" som finns som antingen vanligt eller Micro-sim. Det använder AT&Ts nät. Kortet verkar bara säljas online eller hos Walmart som tar 14.96 för kortet sen kostar 30 dagar "unlimited" $45, obegränsade samtal, sms, data mm. Det finns även ett "international som ger billigare utlandssamtal som kanske kan vara lönt om Du ska ringa hem mycket? Det kostar $60. De har också en T-Mobile variant men den verkar, enligt recensionerna, inte fungera lika bra.

En gång gick vi bara in på en Best Buy Mobile nära hotellet och frågade efter ett kontantkort som vi sett på deras hemsida, det var slutsålt men de rekommenderade ett annat "Simple Mobile" som hade ungefär samma pris, ca. $45 och ville man ha internationella samtal en 10 dollar till. Då ingick rejält med datatrafik (man kan välja mängden trafik i 4G (i vårt ingick 1Gb) när den är slut kan man fortsätta använda obegränsad mängd i långsammare hastighet) och obegränsat med SMS och inrikessamtal. Tyvärr var detta abonemang inte så bra, ganska mycket problem innan det gick att använda och på nästa resa gick det inte att ladda så då köpte vi AT&T som funkade bra och vi har laddat det igen för ytterligare en resa.

T-Mobile har börjat med ett speciellt turistabonemang de logiskt nog kallar "T-Mobile® Tourist SIM Activation Kit" (använd sökfunktionen på deras sida, telebolagens sidor är ganska snåriga att hitta på) som kostar $30 (2018). Kan vara ett bra alternativ.

Här är några nyttiga länkar om Du vill ha en kontantkortstelefon eller kontantkort i USA:

Walmart.com

GoPhone  AT&T

Simple Mobile

Straighttalk.com

T-Mobile (operatör med bäst täckning i Florida)

Best Buy Mobile

Best Buy

RadioShack.com

Target

Det finns nu en svensk tjänst där man kan köpa kontantkort för både samtal och mobilsurf, man blir dessutom nådd på sitt svenska nummer. Se och jämför här om det är något för dig. Holidayphone.se  (Nu har vi själv provat HolidayPhone, läs mer här: Tester.)

Här är några länkar med mycket nyttig (nödvändig) information allt är kanske inte helt aktuellt men fortfarande nyttigt :)

http://scott-allison.net/2011/02/14/how-to-get-a-sim-card-and-use-3g-data-in-the-us-on-your-mobile/

http://www.cocoanetics.com/2011/05/iphone-3g-data-usa-truth-fiction/

http://humbledev.blogspot.com/2011/07/getting-canadian-iphone-to-work-with-at.html
http://humbledev.blogspot.com/2011/07/getting-canadian-iphone-to-work-with-at_24.html

 

Landsnumret till Sverige är 046. Man slår 011 för att ringa internationellt från USA och på hotellen ofta en siffra t.ex. 0 för att komma ut på linjen. Om du ska ringa hem, utelämna inledande 0 i riktnumret. t.ex. 08 8888888 blir 011 46 8 8888888 plus eventuellt siffra för att komma ut på en linje före.

Ska Du ringa inom samma riktnummerområde i USA slår man bara telefonnumret ska Du ringa till annat riktnummerområde slår Du först en 1 (etta) sen riktnummer och telefonnummer.

Landsnummer till USA är 1 för att ringa utomlands är prefixet i Sverige 00. Ska du ringa till USA hemifrån slår du alltså 001 "riktnummer" "telefonnummer".

Riktnummer till olika städer hittar du här. Karta över riktnummer.

Larmnummer i USA är 911

Ett bra sätt att ringa billigt och t.o.m. gratis är att använda Skype billigast blir det i kombination med gratis Wifi som finns lite överallt.

Internet:

Det finns Wi-fi, trådlöst internet gratis eller mot avgift på de flesta hotell nu för tiden oftast på rummen men ibland bara i lobbyn, en del har uttag för nätverkskabel (kan vara bra att ta med i packningen). Även många restauranger har trådlöst internet och det finns även offentliga anslutningar i många städer så att ha med en dator på resan är inte fel, den kan ju dessutom anvåndas till så mycket annat. Numera finns även möjligheten att använda mobilt bredband som man betalar i förskott som ett kontantkort, se ovan om Telefon. Har man en mobiltelefon med datatrafik så kan man med vissa telefoner använda dessa som "modem" antingan via USB-kabel mellan Telefon och Dator eller trådlöst, det kallas "tethering", USB tethering, portable wifi hotspot, Wifi Hotspot,  på svenska internetdelning, mobil åtkomstpunkt, USB-internetdelning eller liknande, titta efter dessa inställningar i telefonen. lite info på Wikipedia Se också ovan om Telefon.

Det finns nu en svensk tjänst där man kan köpa kontantkort för både samtal och mobilsurf, man blir dessutom nådd på sitt svenska nummer. Man kan dessutom hyra ett USB 3G-modem om man vill använda sin laptop på resan. Se och jämför här om det är något för dig. Holidayphone.se

Har man inte dator med sig finns ofta dator i lobbyn på hotellen eller så kan man gå till ett internetkaffé, på många McDonalds finns möjlighet att hyra datorer eller använda gratis Wi-fi med egen dator. På många bibliotek finns också datorer att använda.

Helgdagar:

Dessa helgdagar gäller i stort sett hela USA:

1 januari, Nyårsdagen
4 juli Nationaldagen
11 November, Veterans Day
25 December, Juldagen

Helgdagar som infaller på olika datum:

Tredje måndagen i Januari, Martin Luther Kings dag
Tredje måndagen i Februari, Presidentens dag
Sista Måndagen i Maj, Memorial Day
Första Måndagen i September, Labor Day
Andra måndagen i Oktober, Columbus dag
Fjärde Torsdagen i November, Thanksgiving Day

Andra helgdagar som firas i Florida:

1, 2 eller 3 April, Pascua Florida Day (firar upptäckten av Florida 1513)

Elektricitet:

I USA använder man 120v(110v) 60Hz spänning i elnätet (Sverige 230v 50Hz) detta innebär att man inte har någon nytta av elektriska apparater som inte går att köra på 120 volt. Många t.ex. laddare till kamerabatterier, rakapparater, resestrykjärn mm. funkar men kolla innan så Ni inte släpar med Er grejorna i onödan.

Reseadapter behövs för att själva stickkontakten ska passa.

Likaså gör många apparater köpta i USA inte att använda i Sverige utan dyra spänningsomvandlare (se även shoppa). Se till att apparaten är märkt t.ex. 100v-240v (ska a alla fall omfatta 220-230v) Har apparaten en extern omvandlare eller laddare så är det vanligt att de fungerar annars kan man ersätta den med en som fungerar, värre är det om den inte är extern, då skulle jag avråda från köp om den inte är märkt som nämnts eller det är tydligt att den går att ställa om till 230v.

Ett bra sätt om man hyr bil och kör runt mycket är att ta med sig laddare till sina kameror, mobiller mm. som går att använda i bilen, man kan också använda en omvandlare från bilens 12 volt till 230v, eller en s.k. "power bank" som man kan ladda över natten, då kan man ladda allt under tiden man kör och har alltid kameror mm. redo när man kommer fram. Ofta finns också USB urtag både i bilar, flygplan o.s.v. som man kan använda för laddning.

Vatten:

Dricksvattnet i kranarna gör att använda men smakar mycket klor. Flaskvatten är relativt billigt och rekommenderas.

Tänk också på att alltid ta med er vätska (minst en liter per person)  när ni ger er av på äventyr det kan bli mycket varmt. Risken för uttorkning är stor!

Trafik:

Att köra bil i Florida är lite annorlunda mot i Sverige. De enorma motorvägarna med ibland sex filer i varje riktning kan verka skrämmande på en ovan svensk bilist. Regel nummer ett "ta det lugnt" så ordnar sig allt. Tänk på att man blir omkörd (och själv kör om) på både höger och vänster sida. Håll koll på trafiken både framför och bakom dig. Få inte panik om en stor långtradare eller en ung blondin i en ny Corvette snabbt närmar sig bakifrån, kryssandes mellan filerna.

A och O är att ALLTID planera färdvägen noga INNAN man ger sig av. Ta med alla nödvändiga kartor (en bra karta kostar ca $ 3). Detta gäller även om man har GPS. Gör en enkel skiss över färdvägen med anteckningar om vilka vägar ni ska köra avfarternas nummer och i vilket väderstreck Ni ska köra när ni kommer på nästa väg. Sedan många år har man infört ett system med speciella vägskyltar som markerar de vanligaste och säkra turistrouterna en orange sol med en pil (Bild). Är någon i sällskapet bra på kartor så låt denne alltid sitta fram och hjälpa föraren.

Trots detta är det inte ovanligt att man kommer fel. Ibland kör man i en fil när man plötsligt upptäcker att man borde vara 5 filer längre till vänster, i en korsning kan man upptäcka utan förvarning att ens körfält inte får köra rakt fram, man kör av på fel avfart bara för att upptäcka att det inte finns någon påfart (bara att försöka följa den större vägen vid om till nästa trafikplats) Det bästa sättet (om man inte är säker på var man är) är att helt enkelt försöka vända och köra tillbaka tills man stöter på en väg man känner igen. Systemet med numrerade vägar (se nedan) uppskattas speciellt när man kommit fel!  Obs! Det är inte helt ofarligt att stanna och be om hjälp i vissa områden.

En sak som är annorlunda är att man på skolbussarna har stoppskyltar och blinkande lampor som visar att man håller på att lasta eller lasta av bussen. Det är strängt förbjudet att passera bussen när skyltarna är ute eller lamporna blinkar, även på mötande vägbana närmast bussen.

En annan sak som känns lite konstig i början är att man (om inte annat angivs med skyltar som lyder "No Turn On Red") får lov att köra mot rött ljus vid högersväng under iakttagande av stor försiktighet. Skyltas ofta med "Turn right on red........" Detta underlättar mycket i trafiken. En hemsida med trafikskyltar, signaler och vägmarkeringar.

I allmänhet visar bilisterna stor hänsyn. Om man ger tecken släpper de villigt fram en. Står man och ska köra ut från en mindre väg eller parkering saktar folk ofta in och släpper ut en.

Läs mer på sidan "Att ta sig runt"

Vägnätet:

På de flesta platser är vägar och gator numrerade. en gata i nord sydlig och en i västlig ostlig riktning utgör utgångspunkt (t.ex. i Miami Flaggler st.. och Miami Avenue ) som ett kors  adressen till punkten på kartan kan t.ex. vara NW 217 1st Street.  NW = nordväst om utgångsgatorna (0). 2 =  kvarteret efter andra gatan (från utgångsgatan). 17 = numret i kvarteret. 1st = på första gatan (street)(också räknat från utgångsgatan (0)).  Ett mycket bra system när man lärt sig det. På vissa platser använder man inte numreringen på gatuskyltar t.ex. Coconut Grove i Miami och då märker man att man saknar det. Avenue's går i nord sydlig riktning Street's i ost västlig.

gatusystem Miami

De större vägarna är också numrerade (ungefär som i Sverige).  US1 USA's längsta väg som går längs ostkusten ände ner till Key West.  A1A är vägen närmast kusten på östra sidan, går genom Miami Beach, Ft. Lauderdale, Palm Beach, Daytona Beach ända upp till Floridas Nordgräns kör denna väg om ni har mycket gott om tid på väg till  Kennedy Space Center eller Orlando. Florida Turnpike är en privat mycket fin betalväg som går från Homestead söder om Miami till Wildwood norr om Orlando. "I 75" Interstate Highway 75 (Interstate = väg som gör mellan olika stater i USA) går från Miami nordväst till Naples, Ft. Myers, Sarasota, Tampa och vidare norrut. Hwy. 4 går väst ostlig riktning från Tampa över Orlando till Daytona Beach. Lägg märke till att jämna vägnummer går V - Ö ojämna N - S (i stort sett, vägarna går ju inte helt rakt).  Se också Karta

Vägavgifter:

På vissa vägar och broar finns s.k. "Toll Plazas" här ska man betala en vägavgift vanligtvis 25c till $1. Antingen kastar man jämna pengar i en maskin eller betalar till en vakt. Florida Turnpike (se ovan) är privat väg och är lite dyrare (över tio dollar från Ft. Lauderdale till Kissimmee). Det går numera inte alltid att betala vägtullar kontant. Se mer om trafik, vägtullar, SunPass mm. på sidan "Att ta sig runt"

Parkering:

Vid Hotellen finns ofta gratis parkeringar dock oftast inte i de mest centrala delarna. I t.ex. Miami Beach kan man oftast utnyttja hotellets parkeringsservice "Vallet parking" eller "self park" (själv parkera bilen på av hotellet anvisad plats) det första är dyrare. Parkering i Miami Beach har blivit mycket dyrt (tillgång och efterfrågan) $25 för en natt på hotellen (self park) är inget ovanligt! Billigast blir det att parkera på gatorna, Det är gratis 00.00 till 10.00. Det finns även en hel del parkeringshus och parkeringsplatser. Här är en bra lista över parkeringsplatser i South Beach http://lincolnroadmall.com/where-to-park/

Även vid restauranger erbjuds ofta Vallet parking. Speciellt i Miami Beach kan det vara svårt att hitta parkeringsplats nära hotell och restauranger.

Vid varuhus och större affärer finns i allmänhet väl tilltagna parkeringsplatser (och parkeringsrutor, tänk på alla äldre amerikanska damer och herrar som ska manövrera in sina slagskeppsliknande Cadilac's i rutorna).

Vid attraktioner som Disney World (och även varuhuset Sawgrass Mill's) är parkeringarna enorma. Glöm inte att skriva upp namn, färg och eller nummer på parkeringen Ni stannar på. På kvällen när nöjesparken stänger flyter trafiken förvånansvärt bra, man undrar nästan var alla tusentals människor tar vägen.

Avstånd Ungefärliga avstånd mellan olika orter.

Key West - Miami  155 miles

Miami - Ft. Lauderdale  22 miles

Miami - Orlando  228 miles

Miami - Tampa  245 miles

Orlando - Tampa  85 miles

Orlando - Jacksonville  134 miles

Orlando - Tallahassee  242 miles

Orlando - Pensacola  428 miles

Key West - Pensacola  792 miles

Se också Karta och avståndsberäknaren på Transport

Måttsystem:

De vanligaste Amerikanska måtten Ni kommer att stöta på.

Längdmått:

1 inch = 1 tum = 25,4 mm  T.ex. i kläder.

1 foot = 1 fot = 30,48 cm

1 yard = 91,44 cm

1 mile = 1,6 km   (alla avstånd i USA mäts i miles)

Hastighet: (alla hastighetsbegränsningar räknas i miles/hour.)

1 mile/h =  1 mile i timmen = 1,6 km/timmen.  T.ex. 30 miles/h = ca 48 km/h, 50 m/h = 80 km/h, 60 m/h = 96 km/h.

 

Konvertera mellan olika längdmått: T.ex. Miles och Kilometer:

Från:
Till:
Resultat:
length conversion factors provided by unitconversion.org

Viktmått:

1 ounce (oz.) = 28,35 g

1 pound (lb. = 453 g

1 ton = 907,2 kg

Konvertera viktmått: T.ex. Pound till Kilo.

Från:
Till:
Resultat:
weight conversion factors provided by unitconversion.org

Rymdmått:

1 pint = 0,473 l

1 quart = 0,946 l

1 gallon = 3,785 l  (t.ex. bensinpriser anges alltid per gallon 2,5999 (2 dollar 59 komma 99 cent) per gallon är alltså ca 4,67 kr/l vid kurs 6,80Skr 1$.

(Kolla aktuella bensinpriser i Florida här: Florida Gas Prices)

Konvertera volymer: Tex. Gallon till Liter.

Från:
Till:
Resultat:
volume conversion factors provided by unitconversion.org

Temperatur:

I USA används Fahrenheits skala för att mäta temperatur.

F      C

32 = 0

50 = 10

68 = 20

77 = 25

86 = 30

Konvertera temperatur: T.ex. Celsius till Fahrenheit.

Från:
Till:
Resultat:
temperature conversion factors provided by unitconversion.org

Dricks: (informationen uppdaterad senast Augusti 2011)

Systemet med dricks är en självklarhet för amerikanen till skillnad från oss som ofta tycker det är jobbigt och löjligt med driks överallt.

All servicepersonal, Taxichaufförer, Bilparkeraren, bagagebärare, serveringspersonal mm SKA ha dricks bli inte förvånad om Ni blir påminda om dricksen av den som väntar sig den. Kontrollera också om dricksen redan är inräknad i notan! Detta är nästan det svåraste att vänja sig vid som ovan USA resenär, ska mannen som packar ner varorna i påsar på varuhuset, eller han som tankar bilen på macken, ha dricks? Hur mycket i så fall? Bäst är att studera hur andra gör för att lära sig.

Några av de vanligaste man stöter på är.

Valet parking (parkering där personal tar hand om bilen): Ingen dricks behövs men som alltid uppskattas en slant när bilen lämnas men $1-5 är brukligt när bilen hämtas ut.

Restaurang: 15-20% eller mer om man är riktigt nöjd. På snabbmatsrestauranger och liknande finns ofta en burk där man kan lägga driks t.ex. växelpengarna, inte nödvändigt men de blir glada om man gör det.

Väskbäraren: på hotellet/flygplatsen ska ha $1-2 /väska mer om de är riktigt tunga (bära från bilen till foajen och från foajen till rummet blir dricks 2 gånger) .

Städpersonal: $1-5 /dag. Ge dricksen dagligen så rätt person får den. För att de ska veta att de får ta pengarna kan man skriva en liten lapp t.ex "To maid. Thank You!" vissa säjer att man ska lägga pengarna på huvudkudden och det verkar funka, de gånger vi lade pengarna på nattduksbordet, i en askkopp eller liknade låg pengarna kvar.

Concergiern: Ingen dricks behövs men 1 eller 2  Dollar uppskattas så klart för normala upplysningar, $5-50 om de lägger ner lite (till väldigt mycket)  jobb på att t.ex. skaffa biljetter eller bord på en populär restaurang, biljetter till teater eller sportevenemang o.s.v.

I stort sett all servicepersonal kan eller ska man ge dricks. Några fler exempel:

Får man låna handdukar vid poolen kan man ge en dollar till den som sköter det. Får man saker levererade till rumet (tvätt, en hårtork, roomservice mm.) så bör man ge $1 för det. För roomservice ska man ge dricks som på restaurang 15-20% om det inte är inkluderat, då räcker en dollar för leveransen.

Bar: Vid köp av en drink $1-4 vid köp av flera drinkar $1 per drink upp till $5 eller 15-20% (beroende på hur fint ställe och hur nöjd man är).

Även om man inte måste ge dricks kan det löna sig om man vill ha bra service och bra hjälp och finare hotell innebär mer dricks.

Kontokort:

Billigare än att växla till kontanter är det att använda ett kort med låga avgifter (årsavgifter, uttagsavgifter, valutaväxlingspåslag är det som ofta förekommer) för betalning och kontantuttag. De bästa resekorten är GE Moneybanks kort utan kredit (även med kredit bara man ser till att inte använda kredit för kontantuttag, sätt in pengar så det blir plus på kontot), ICA Bankens  och Coops kort i nämnda ordning. GE Moneybanks kort med sparränta är perfekt som resekort, det har inga avgifter alls upp till 12 kontantuttag sen en låg avgift på 15:- och man kan sätta in pengar efterhand, ICA banken har inga avgifter förutom en årsavgift och blir billigare om man gör många kontantuttag, mer än ca. 28 per år (ICAs årsavgift delat med 15:- (GE MBs avgift) plus 12 (GE MBs fria uttag)).

Det kan ofta skilja mer än 5% på det billigaste och dyraste sättet att skaffa Dollar på! Själv använder jag VISA och Mastercard och har aldrig haft några problem, de fungerar överallt men man kan gärna ha mer än ett kort, det händer då och då att ett visst kort av oförklarlig anledning inte fungerar i en viss affär.

Uttagsautomater "ATM" finns det mycket gott om. En sak att tänka på är att det oftast tas ut en avgift i kontantutagsautomaterna (ATM) i USA, Du får alltid se vad avgiften är innan Du slutför köpet, är avgiften för hög, avbryt uttaget och leta upp en annan ATM. Avgifterna varierar mycket, det är i regel dyrt på hotellen i små affärer och restauranger. Störst chans att hitta låg eller ingen avgift alls är på bankernas kontor, i större varuhus och kedjor som t.ex. McDonalds.

Billigast och smidigast är det att betala med kort direkt och det är också säkrare än att bära omkring kontanter. Det är i stort sett endast på ställen man inte känner är trygga att lämna kortet och marknader, till småutgifter som dricks och liknande som man behöver använda kontanter.

Det har numera blivit vanligt även i USA att man får möjligheten att betala i Svenska kronor, det kostar mer och man bör inte använda denna service om man inte vet att man har en ännu högre avgift (valutaväxlingspåslag) på sitt kort.

Se alltid till att ha lite småsedlar och växel på dig till dricks. läskautomater. telefon, mm. Om Ni kör bil ha alltid gott om Quarters (se nedan) till biltullarna (bättre lösning är att använda "Sunpass" för att betala dessa se "Att ta sig runt") .

Har gjort en jämförelse mellan kredit & betalkort som kan vara lämpliga "resekort" här.

Pengar: (Bilder)

Kontanter växlas med fördel i Sverige om man vill ha kontanter till de första dagarna av resan. Det är i regel ofördelaktigt att växla mer än vad man behöver för att klara sig första stunden i USA. Växlingsföretagen tar ut en ganska rejäl avgift vid växling i Sverige även om de påstår att det är "avgiftsfritt", de döljer helt enkelt avgiften i en sämre växlingskurs. Det kan vara lönt att höra med sin egna bank om de tar någon avgift och vad kursen är, har man en bra bank/bankkontakt kanske man kan göra en bättre affär där, betala inte mer än några ören mer än den kurs Du hittar på t.ex. Dagens Industri http://www.di.se .

Det gör att växla på plats men det blir i regel ännu dyrare än hemma och rekommenderas absolut inte.

Själv gör vi numera så att när vi reser till ställen med valutor som vi använder relativt regelbundet (US Dollar och Euro t.ex.) så tar vi ut en summa innan vi åker hem som vi har liggande till nästa resa för att slippa växla hemma.

Amerikanska mynt.

1 cent "penny"

5 cent "nickle"

10 cent "dime"

25 cent "quarter"

50 cent "half a dollar"

1 dollar = 100 cent "Silver Dollar"

Halv och endollarmynten är mycket ovanliga och därför en kul souvenir.

Sedlar:

Alla sedlar har samma storlek. Ha sedlarna i ordning i plånboken så blir risken att förväxla dem mindre . (Bilder)

Gifta sig i Florida:

Lite länkar med info om Ni tänker knyta era band under semestern.

http://www.stateofflorida.com/Portal/DesktopDefault.aspx?tab... 

http://marriage.about.com/cs/marriagelicenses/p/florida.htm 

http://www.getmarriedinflorida.com/ 

http://www.myorangeclerk.com/enu/Pages/additional-services/m... 

http://www.clerk-of-the-court.com/Other/marriagelic.html 

http://www.gettingmarriedinkeywest.com 

http://www.keywestchamber.com/weddings/how.aspx

Skatteverkets information

Böcker/Tidningar:

Vill Du ha en mycket bra guidebok med dig på resan? Köp då First Klass Reseguiders "Florida" här (direktlänk till boken).

Rabattkuponger:

Är en del av vardagen i USA. Kuponger finns till nästan allt. Ni kan tjäna stora pengar på att leta kuponger i broschyrer,  tidningar (särskilt söndagstidningen) och t.o.m. på läskburkar mm.

Säkerhet: inte för att skrämma någon utan för att undvika onödiga problem.

911 Nödnummer: Vid akut behov av Polis Brandkår Ambulans m.m. ring 911

Lite säkerhetstips för att minimera risken att råka ut för brott under resor, användbara i hela världen.

Även om det oftast inte är någon större anledning till oro så är det ändå bra att vara förberedd, känna till vad som kan hända och framförallt göra som vana att alltid ha ett säkerhetstänkande i alla lägen. Tråkigt nog förekommer brott och alla människor vill dig sorgligt nog inte väl.

För många år sedan hörde man en del om överfall och rån mot turister som blev överfallna i sina hyrbilar. Myndigheterna har sedan dess tagit krafttag och också kommit till rätta med de största problemen. En lätt åtgärd var att avidentifiera hyrbilar så turisterna inte "sticker ut" längre, man införde också speciell skyltning av vägarna som är intressanta för turisterna så det ska vara lättare att hitta rätt.

Allmän försiktighet och sunt förnuft bör alltid iakttas. Ge er aldrig in i områden Ni inte känner till eller har ärenden till. Hyr ni bil? Kör inte ut på äventyr om Ni inte är säkra på vad det är för område. Blir ni påkörda med bilen stanna INTE på någon ödslig plats utan kör till en upplyst plats med mycket folk helst polis. Stanna inte och hjälp någon på vägen om det inte verkligen är en uppenbart riktig trafikolycka så klart) det är ett annat av rånarnas favorittrick. Ett annat som förekommer är att någon låtsas som det är fel på din bil, punktering eller liknande och vill få dig att stanna. Lås alltid bildörrarna under färd! Plocka naturligtvis aldrig upp liftare. Sov aldrig i bilen.

Även i Orlando-området förekommer det tyvärr rån, inbrott, bilinbrott, bedrägerier, i lite högre grad än på de flesta håll i USA och även mot turister tyvärr. De flesta platser som är populära bland turister känns dock i stort sett säkra så länge det rör sig folk ute, som vanligt är öde gator en risk.

Man bör inte promenera omkring på nätterna inte ens i turistområdena som längs International Drive o.s.v., ta bilen dit du ska, parkera på upplyst plats och se så det inte finns "skumma" figurer i närheten, bättre att då, som alltid,  ta det säkra före det osäkra och köra vidare.

Som i övriga världen gäller att inte gå omkring med dyra smycken, visa upp pengar eller dyra saker i onödan. rån förekommer och ficktjuvar är ett gissel överallt i världen.

Lås in värdesaker i säkerhetsfack på hotellet. lämna inga värdesaker obevakade på stranden, bilen o.s.v. Tänk på att ta bort GPS hållaren, inte ens småpengar synliga i bilen, helst ingenting alls i bilen när den lämnas ens på en varuhusparkering eller liknande.

Lyssna på hotellpersonals, biluthyrarens, polisens, reseledarnas med fleras varningar!

Taxi är ett kapitel för sig. Det förekommer bedrägerier även där. Se alltid till att det är en riktig Taxi. I USA har taxichauförerna alltid en licens i bilen, kolla denna så den är giltig och kolla också att det är personen på bilden som kör. I t.ex. Orlando förekommer enligt uppgift falska bilar som samarbetar med t.ex. hotell och restaurangpersonal. De beställer en bil åt dig och får en slant av bedragaren som han är kompis med. Säkrast är att själv ringa ett taxibolag och beställa bilen.

Andra brott man kan drabbas av är bedrägerier. Timeshare är vanligt i Florida och runt Orlando där det samlas mycket turister blomstrar denna verksamhet, gå aldrig med någon på visningar och liknande hur mycket Disney-biljetter mm. de än lovar. Ni blir lätt blåsta! Har även hört om ett tillvägagångssätt som går ut på att man lägger reklam på hotellen (sticker in under dörren) för t.ex. billiga pizzor. Ringer man och beställer vill de ha kreditkortsnummer för betalning, LÄGG PÅ LUREN! Lämna aldrig ut kortnummer till någon som ni inte vet ska ha det!

Det förekommer också billiga biljetter till parkerna som är falska eller begagnade, mindre problem nu sedan man infört elektroniska biljetter med fingeravtryck, se upp med orimligt billiga priser, särskilt i små stånd och allra mest om någon frågar om nu vill ha biljetter. Säkrast är att köpa biljetter direkt av parkerna, online eller på plats.

Säkerhet är ju något man alltid ska tänka på när man reser, redan på flygplatserna är det viktigt att hålla koll på sina saker och sin omgivning, att aldrig lämna sina saker obevakade är ju en självklarhet liksom att aldrig bära med sig något åt någon annan. Ficktjuvar är vanligast även här men även stölder av bagage och värdesaker vid t.ex. säkerhetskontrollen där det är ganska lätt att lägga vantarna på någons tilhörigheter, ha koll på omgivningen, om någon kommer för nära gå iväg, att någon stöter till en eller spiller, tappar något är direkta varningssignaler, och självklart ingen plånbok som sticker upp i bakfickan, inga värdesaker i handväskan. Är ni flera, håll koll på varandra.

På restauranger och serveringar finns också vissa risker, häng eller lägg inga väskor, kläder med värdesaker på stolen eller någon annanstans, ställ inte väskan med värdesaker på golvet eller bordet, kan du inte ha värdesakerna på dig, ha väskan i knäet. Lägg aldrig plånbok, telefon, nycklar eller annat av värde på bordet eller brickan o.s.v.

På vissa håll i världen förekommer rån på kollektivtrafiken, t.ex. tunnelbanor och tåg. Ett gäng omringar helt enkelt offret och plockar av denne allt av värde. Undvik i dessa länder att åka på nätterna. Det förekommer utöver detta jag tagit upp massor av andra tricks tillvägagångssätt och knep man kan råka ut för, spel och dobbel på gator, någon som ger dig eller dina barn något och sen vill ha betalt, att någon springer, går eller kör förbi dig och försöker rycka till sig dina saker. Uppfinnsingrikedomen är obegränsad när det gäller att komma över andras saker och pengar.

 

 

För en extra säker resa!

Florida. Reseinformation. Tiden i florida. Vädret i Florida mm.

Aktuell tid:

 

Stockholm                Miami

Här kan Du kontrollera status på flyg.

Här kan Du kontrollera status på dina flygbokningar:

Check My Trip Kontrollera alla detaljer om din flygbokning (Amadeus bokningssystem).

Travelport View Trip Kontrollera alla detaljer om din flygbokning (Worldspan & Galileo bokningssystem).

Virtually There Kontrollera alla detaljer om din flygbokning (Sabre bokningssystem).

My Trip and More (Worldspan)

Tripple (Infini)

Trip For You (Axess bokningssystem)

Swiss Airlines

US Airways

TripIt Håll koll på dina resor få info om flyg mm. finns även som app.

 

Varför Floridasidan?

Floridasidan om resor till Florida är en helt privat hemsida som återger mina privata åsikter om platser jag besökt i Florida (Miami, Miami Beach, Ft. Lauderdale, Orlando, Sarasota, Tampa, Ft. Myers, Key West, Homestead, Everglades m.fl.) Olika attraktioner i Florida som Disney World Universal Studios Busch Gardens Sea World mm. här finns möjlighet att diskutera Florida med andra i forumet. Och massor av Länkar till "nästan allt" som rör Florida. Alla foton utom produktbilder och kartor samt några katalogbilder är tagna av mig och för inte kopieras utan tillstånd. försöker att inte behöva sätta till allt för mycket pengar för att driva sidan, därför finns lite annonser som ibland ger någon krona i intäkt, hoppas Ni står ut med det :-) Sidans syfte var från början att prova på att göra en hemsida och eftersom jag just kommit hem från en resa till Florida och jag älskar det resmålet så valde jag det ämnet. Hoppas Ni hittar något nyttigt på Floridasidan och här gärna av Er med åsikter frågor eller kritik till info@floridasidan.se

M.v.h. Jörgen info@floridasidan.se

 

Aktuelt väder i Florida:

Miami Beach:

MIAMI BEACH WEATHER

Key West:

KEY WEST WEATHER

Orlando:

ORLANDO WEATHER

Tampa:

TAMPA WEATHER

St. Augustine:

ST. AUGUSTINE WEATHER

Pensacola Beach:

PENSACOLA BEACH WEATHER

Mer väder, statistik mm. finns här:  väder.

info@floridasidan.se

© 2016 Floridasidan.se

Floridasidan anlitar

Floridasidan,om Florida på svenska